Inspirerende en leerzame video’s.

VPRO Tegenlicht: Overvloed

vpro-tl-overvloed-640Tegenlicht kijkt mee over de schouder van een man die een overvloedige toekomst verwacht: Peter Diamandis (schrijver van het boek ‘Abundance’. Door technologische ontwikkelingen wordt het leven beter dan ooit. Zoals in Qatar waar door het Sahara Forest Project met zeewater voedsel in de woestijn wordt geproduceerd, en in Silicon Valley waar de techniek ontwikkeld wordt die zonne-energie nog goedkoper en breder toepasbaar zal maken.

Video VPRO Tegenlicht: Overvloed

TED Talk: Charles Leadbeater over innovatie

cl-137_389x292In dit bedrieglijk terloopse verhaal houdt Charles Leadbeater een sterk betoog waarom innovatie niet langer alleen voor professionals is. Gepassioneerde amateurs, die gebruik maken van nieuwe technologieën, creëren producten en paradigma’s waar bedrijven dat niet kunnen. Welkom in het tijdperk van open innovatie!

Video TED: Charles Leadbeater over innovatie

VPRO Tegenlicht: Afval = voedsel

vpro-tl-30458992In 1991 raken de ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart in gesprek over de giftigheid van afvalstoffen en het ontwerpen van producten. In Tegenlicht een schets van een wereld waarin afval voedsel wordt en waarin consumenten geen vervuilers meer zijn.

– Video VPRO Tegenlicht: Afval = voedsel (deel 1)
– Video VPRO Tegenlicht: Afval = voedsel (deel 2)

TED Talk: De ontbrekende schakel voor hernieuwbare energie

ted-donald-sadowayIn deze toegankelijke en inspirerende lezing schildert Donald Sadoway een toekomst waar op grote schaal energie kan worden opgeslagen. “We moeten anders gaan denken over dit probleem. Het moet grootschalig en met een minimum aan kosten worden aangepakt.”

Video TED: Donald Sadoway & zijn zoektocht naar de ultieme batterij

YouTube: Daan Roosegaarde

roosegaardeDe oude regels gelden niet meer, we moeten allemaal veranderen. Daan Roosegaarde (pionier, ontwerper, kunstenaar) onderneemt en inspireert. “De waarde van meningen wordt zwaar overschat; streven naar gelijk is verspilde energie; vooruitgang is vooral een kwestie van doen; groeien vereist loslaten; ‘een beetje porren’ kan geen kwaad.”

– YouTube Video: Daan Roosegaarde roept op om tot actie over te gaan

VPRO Tegenlicht: Jan Rotmans & de deeleconomie

janrotmans-ttJan Rotmans is hoogleraar transitiekunde, schrijver en activist. Hij vertelt over de crisis als kans en de potentie van de deeleconomie. Hij pleit voor “een slimme faciliterende overheid”. Dit betekent dat de regering innovatieruimte creëert en belemmeringen aanpakt die transitie in de weg staan.

– Video VPRO Tegenlicht: Jan Rotmans over de potentie van de deeleconomie

TED Talk: Paul Gilding over de duurzame economie

paul-gilding_389x292Hebben we al onze bronnen verbruikt? Hebben we alle leefbare ruimte op aarde in gebruik? Paul Gilding denkt van wel en vertelt over de verwoestende consequenties in een speech die vreemd genoeg zowel afschrikwekkend als hoopvol is.

– TED Video: Voer voor discussie – Paul Gilding: De aarde raakt op, doe iets

VPRO Tegenlicht: Cleantech – de schone toekomst

BYD2Wat als we zouden kunnen leven in een schone wereld? Een wereld waar de energie volledig schoon wordt opgewekt, het water niet meer vervuild wordt, transport echt schoon is en de producten schoon en recyclebaar worden geproduceerd. Zo’n wereld komt er. Tegenlicht verkent wereldwijd de ongekende mogelijkheden van Cleantech, de nieuwe industriële revolutie.

– Video VPRO Tegenlicht: Cleantech – de schone toekomst

Deze pagina met video’s is mogelijk gemaakt door Duurzaam Innovatief.