groene-woontorenIn navolging van Milaan krijgt Utrecht binnenkort een groene flat. Steeds vaker zijn er initiatieven te zien om groene gebouwen of zelfs hele groene steden neer te zetten. Zoals in Italië of China. Een mooi voorbeeld is zeker Milaan, waar duurzame architect Stefano Boeri (60) een groene woontoren realiseerde.

“Het is zijn eerste bosco verticale, een verticaal bos. Hij werd er in één klap beroemd mee. De 110 meter hoge woontoren is superluxe. Bewoners van de 67 appartementen zijn rijk. Enkele Italiaanse stervoetballers wonen in de flat. Maar de wijk zelf, Isola (eiland) is niet fancy. De buurt is in opkomst, maar er staat nog veel oude bouw. Auto’s en scooters razen over straat. Juist daarom wilde Boeri hier starten met zijn bewoonbare bos, waar hij enorme bakken met aarde in verwerkte

Boeri wil (als het al kan) geen octrooi vastleggen op zijn groen ingepakte woontoren. Iedereen mag ermee aan de haal gaan, zegt hij. Hoe meer groene torens, hoe beter. En de architect heeft zijn naam er toch al mee gevestigd. Hij somt projecten op die hij in de pijplijn heeft zitten, wereldwijd. In China, het Verre Oosten en ook in Europa. Parijs krijgt een bomenflat. En Utrecht ook. In de Domstad komt de toren, Wonderwoods gedoopt, vlak naast het Centraal Station bij winkel- en woongebied Hoog Catharijne. De gemeente schreef een tender uit voor twee groene torens. De winnende bedrijven lieten de architecten van Boeri en MVSA de ontwerpen maken. Dat laatste Nederlandse bureau maakt een kantoor vol beplanting in de binnenruimten. De bouw start in 2019, de oplevering volgt drie jaar later. Het pand van de Italiaanse architect in Utrecht gaat sterk lijken op de toren in Milaan. Een bruggetje in de lucht gaat de twee gebouwen verbinden, een beetje zoals bij de beroemde gekoppelde huizen van het Mexicaanse kunstenaarsduo Frida Kahlo en Diego Rivera.”

Verder lezen op de website van Trouw.

Bron: Trouw