superbetonVier VWO leerlingen uit Gouda hebben in samenwerking met de TU Delft onderzocht hoe ze beton konden versterken. Het resultaat is verbluffend. Ze voegden plastic vezels (gerecycled van plastic flessen) en poreuze bolletjes aan het beton toe, en creëerden daarmee een superbeton dat ideaal is voor aardbevingsbestendig bouwen.

“In samenwerking met de TU Delft deden vier leerlingen van het GSG Leo Vroman in Gouda onderzoek naar de mogelijkheden om beton te versterken. Dit resulteerde in zogeheten ‘superbeton’. Het project vond plaats in het kader van Imagine, een landelijke wedstrijd voor profielwerkstukken.

Om het superbeton te maken, voegden de Atheneum leerlingen plastic vezels uit plastic flessen en poreuze bolletjes aan het beton toe. De plastic vezels zorgen voor meer flexibiliteit, ideaal voor aardbevingsbestendig bouwen. De poreuze bolletjes nemen water op en dienen vooral om de piekafvoer te laten dalen tijdens overstromingen. Ook kan er mos of gras op het beton groeien door de bolletjes.

Het doel van het project is om met beton levens te redden. De leerlingen zien het superbeton dan ook vooral als bouwmateriaal voor ziekenhuizen en scholen. Het project wordt uitgevoerd in Manilla, hoofdstad van de Filippijnen. De plastic flessen worden ingezameld door de lokale bevolking, wat meehelpt de straten en stranden op te ruimen.”

Bron: Stedebouw & Architectuur