Leesvoer!

Interview met Peter Diamandis

Peter Diamandis, de Amerikaanse luchtvaarttechnoloog en ondernemer, stelt dat hij voor de meeste grote vraagstukken van onze tijd een hightech oplossing heeft. Nieuwsuur spreekt met hem. “De mens is zo creatief dat er op tijd technologische oplossingen zullen komen voor alle problemen”, aldus Diamandis.

“De mensheid heeft het nog nooit zo goed gehad. We leven in een tijd van overvloed, al zien we dat soms niet.”

NOS, 21-11-2013: Nieuwsuur spreekt met Peter Diamandis
RTL, 22-11-2013: RTL interviewt Peter Diamandis


Jan Rotmans: Ecologische crisis wordt veel groter dan financiële

De ecologische crisis rondom grondstoffen, energie en klimaat die ons nog te wachten staat, wordt vele malen groter dan de huidige financiële crisis. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in een interview over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“We verspillen 99 procent van alle grondstoffen. We gebruiken het voor een korte tijd en gooien het daarna weg, dat doet de natuur niet.”

NuZakelijk, 13-1-2014: Jan Rotmans – Ecologische crisis wordt veel groter dan financiële
Jan Rotmans: Diverse video interviews met Jan Rotmans

“Het ecologisch tekort is twee keer zo groot als het huidige economisch tekort.”

Interview Inka Pieter, directeur MVO & Milieustrategie KLM

Sinds 1998 bij KLM aan het werk op het gebied van duurzaamheid. Een uitdagende functie, want waar begint en stopt de verantwoordelijkheid van een groot bedrijf als KLM, maar bovenal, hoe verander je mee in een complexe wereld.

“De duurzame biobrandstof die we op dit moment gebruiken (afgewerkt frituurvet) zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot tot 80%. Dat is substantieel.”

Duurzaam-ondernemen.nl, 7-2-2014: Inka Pieter, directeur MVO & Milieustrategie KLM


Ambitie: Nederland als duurzaamste wereldstad

Interview met Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. “Nederland moet doorstoten naar de wereldtop van duurzaamheid.” Bij het 10-jarig bestaan van zijn organisatie presenteert hij vandaag een nogal ambitieus plan, in aanwezigheid van de koning.

“We willen dat ambitieuze bedrijven en organisaties gaan werken aan een innovatieve kringloopeconomie, waarin materialen én mensen slim en duurzaam worden ingezet. We zijn toe aan een nieuwe stap.”

Trouw, 30-1-2014: Ambitie: Nederland als duurzaamste wereldstad


Danny Mekić zoekt duurzame innovaties

Hij is moeilijk in een paar woorden te vatten. Danny Mekić is vooral bekend als internetexpert en ondernemer, maar is ook gefascineerd door recht, economie en psychologie. Voedselveiligheid, betaalbaarheid van de zorg, afstand tot instituties, verstedelijking en de eindigheid van grondstoffen, zijn maar een paar voorbeelden van vraagstukken waar Danny Mekić graag over filosofeert én adviseert.

“Veel ondernemers zien hun markt veranderen, sommige markten verdwijnen zelfs. Je zult écht nieuwe meerwaarde moeten creëren. Zulke innovaties ontstaan vooral vanuit onlogische marktcombinaties. Die vind je alleen door elkaar te ontmoeten. Je visie en ideeën te delen.”

Danny Mekić, 12-12-2013: Danny Mekić zoekt duurzame innovaties

“De wereld verandert fundamenteel. Wie niet duurzaam innoveert, verliest op termijn zijn markt.”

Profiel Daan Roosegaarde

Roosegaarde en zijn team van techneuten en chemici maken interactieve landschappen: objecten die door middel van geavanceerde technologie reageren op menselijke aanwezigheid. Dune, momenteel te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, is een led-installatie van korenveld-achtige staven van fiberglas die geluid maken en licht geven als je langsloopt. De Lotus Dome, nu tentoongesteld in een kerk in Lille, is gemaakt van folie dat openvouwt als ertegen geademd wordt. Intimacy is een jurk die transparanter wordt naarmate de draagster meer opgewonden raakt.

“Het echte talent overleeft wel, dat beukt er wel doorheen. Maar je kunt er als land veel meer uithalen.”

Vrij Nederland, 1-9-2013: Profiel Daan Roosegaarde

“We zijn een innovatieland, we moeten kennis opbouwen.”

Interview Pieter Waasdorp ministerie EZ over innovatief ondernemerschap

Pieter Waasdorp is plaatsvervangend directeur Ondernemerschap bij het Ministerie van Economische Zaken en als jurylid betrokken bij het FlexInnovatieFonds. Een interview over ondernemen, innovatie en duurzame economische groei.

“Bovendien ben ik heel benieuwd of de plannen die meedingen naar de prijs van het FlexInnovatieFonds ook goed uitpakken voor de werkgelegenheid. En of ze een bijdrage leveren aan de duurzame economische groei.”

FlexNieuws, 17-6-2013: Interview Pieter Waasdorp ministerie EZ over innovatief ondernemerschap


Innovatief organiseren met Ricardo Semler

Ricardo Semler (São Paulo, 1959) is een Braziliaans ondernemer. Hij is de CEO en hoofdeigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat omwille van zijn radicale vorm van innovatief organiseren en managen. De omzet van Semco blijft onder zijn leiding stijgen met minstens 20% per jaar. Zijn innovatieve business management methoden wekken wereldwijd veel interesse op.

“Wie een beetje normaal kan nadenken en getalenteerd is, gaat toch niet bij een bureaucratisch bedrijf werken?”

Managementsite, 6-2-2013: Innovatief organiseren met Ricardo Semler

“Als mensen zich als dieren in een kooi gedragen, ligt het aan de kooi en niet aan de mensen.”