duurzaam-huis-xxlKun je in 10 dagen een duurzaam huis bouwen? Die opdracht hebben studenten gekregen in het kader van de ‘Solar Decathlon’ wedstrijd. De competitie is enigszins te vergelijken met de zonneautorace in AustraliĆ«. Kortom, een wedstrijd met studententeams. Wel een paar verschillen: deze wedstrijd is in Amerika en draait om het zo duurzaam mogelijk bouwen van een woning.

Foto: Het ontwerp van team Selficient

“In de finale staan bijna alleen universiteiten en de Hogeschool Utrecht. Als enige Europese Hogeschool hebben ze de finale gehaald. “Wij zijn een beetje de underdog,” zegt Eva Pijnappel van team Selficient.
Sponsoren, bedrijven en docenten die het team geholpen hebben zwaaiden vandaag de groep uit die dit weekend naar Denver afreist.

Een jury beoordeelt de woningen op verschillende punten zoals architectuur, energievoorziening en innovatie. Maar er wordt ook gekeken of er een markt voor de woning is. Voor het eerst zijn er geldprijzen aan de wedstrijd verbonden. Als de HU er met de eerste prijs vandoor gaat nemen de studenten zo’n 250.000 euro mee naar huis.”

Verder lezen kan op de website van de NOS.

Bron: NOS