blue-cruiserHet blijft een bijzondere wedstrijd, de race genaamd World Solar Challenge in Australië die juist voor Nederland en Nederlanders gaaf is omdat onze teams het meestal goed doen. Het gaat inmiddels al om de dertigste editie van deze challenge. Waarbij nu ook weer een groot aantal voertuigen voorzien van zonnepanelen en elektrische aandrijving. De race is opgedeeld in 3 race-klassen, te weten: challenger class, cruiser class en adventure class. De eerste klasse gaat om de tijd, de tweede om het maken van een echt bruikbare auto, en de derde klasse gaat om het avontuur, ofwel om het meedoen.

“Nederlandse universiteitsteams doen het goed in de challenger-class, die race om de seconden. Maar na 30 jaar is het spektakel van die race ongeveer vergelijkbaar met een wereldkampioenschap schaatsen, telkens een paar seconden sneller en Nederland wint meestal. Nee, de verbeelding, de visie, zit hem nu in de Cruiser race. Daar wordt, met techniek als basis, gekeken naar wat we er dan mee gaan kunnen. Dan wordt het leuk en het beste voorbeeld is de zonnewagen uit Bochum. En zij dan weer vooral dankzij een design van een creatieve design-student van de Folkwang Universät der Künste. Het design van de Bochumse ‘blue.cruiser’ zoals het ding genoemd is, is een soort kruising tussen Batman’s batmobile en een statige Citroën DS-snoek.

Puur op basis van het design gaat deze blue-cruiser dit jaar de show stelen. Dat hebben ze dus goed gezien: Voor een overtuigend duurzaam-verhaal heb je techniek nodig maar ook een design dat iets doet. Sommigen raken opgewonden van mooie techniek, anderen van mooie vormen. Een goede auto, en dus ook een overtuigende duurzame auto op zonne-energie, biedt allebei. De blue.cruiser is een mooi voorbeeld: werkt dankzij zonne-energie en alle andere ingebouwde techniek én is een ding dat je wil zien en wil aanraken en hebben en wel eens in wil rijden. Voor makers, sponsors, andere stakeholders om mee te nemen in je overtuigende duurzame verhaal: naast techniek ook tot de verbeelding spekende visie en creativiteit in de duurzaam-mix!”

Bron: Ecocool